Lær at læse tabsHvorfor lære at læse tabs? Tabs er guitarens svar på noder og nødvendigt for at lære sange, hvis du ikke kan lytte dig til dem. Det er nemt at lære, og jeg vil påstå at hvis du læser dette indlæg grundigt igennem, vil du inden for 10 minutter kunne læse tabs. Så hvis du bruger 10 minutter af din tid, vil du kunne læse alle akkorder, uden undtagelser!Lær hvad strengene hedder

For at lære tabs skal du lige vide hvad tonerne hedder på en guitar, der er stemt i standart tuning. En guitar har som meget bekendt 6 strenge og de har hver en tone. 

E streng
Den øverste og tykkeste streng på en guitar

A streng
Strengen efter E

D streng 
Strengen efter A

G streng
Strengen efter D

B streng 
Strengen efter G

E streng
Den sidste streng hedder også E, men du kan altid kende den, som den tyndeste streng på guitaren.

Du bør med tiden lære strengenes tone i hovedet.

Vend det hele på hovedet
Nu ved du hvad de forskellige strenge hedder, men når vi kigger på tabs vil du se det hele på hovedet. MEGET VIGIGT! Man starter altså på hovedet når man læser tabs, (den tynde E streng).

Eksempel på tabs
E -0-
B -1-
G -2-
D -2-
A -0-
E ----

Disse tabs du lige så er akkorden Am, men det er sådan set ligegyldigt nu. Som du sikker har bemærket har en guitar nogle bånd man kan holde om. Disse "bånd" har et tal. det første bånd på guitaren (det bredeste bånd), hedder 1. Det næste hedder 2, næste hedder 3 også videre..... Hvis du ikke skal holde om nogle bånd kalde man det for 0.
Nu ved du hvad strengene hedder og hvilket tal de forskellige bånd har, så nu burde du prøve at spille akkorden. Tag din langefinger og placer den på D strengen, tag din ringefinger og placer den på G strengen, tag din pegefinger og den på B strengen. Prøv nu at ramme alle strenge undtagen den bredeste E streng, samtidig med du holder strengene nede. Tillykke du kan nu spille din (måske) første akkord.

Fortæl mere!

Okej ofte vil en sang bestå af mere end en akkord, derfor er du nød til at vide hvordan man læser flere tabs efter hinanden.

Eksempel på flere tabs efter hinanden:
E ---------
B ---------
G ---------
D ---------
A ---------
E -1-2-3-

Du læser tabs som du læser en bog. Fra ventre til højre. Når du skal skrifte fra en tone til en anden, vises dette ved en bindestreg. 

Nu kan du det mest grundlæggende om tabs og kan nu læse alle akkorder, men du mangler stadig at lære noget om de tegn, der bruges til at fortælle guitaristen, hvilke teknikker der skal bruges. Det vil jeg fortælle om i et senere indlæg.

>> Lav dine egne plektre læs hvordan <<

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar